Som nybegynner på rulleski er du allerede i selskap med mange ivrige skiløpere. Det er både amatører og profesjonelle som har fått øynene opp for denne treningsformen. Rulleski er svært egnet som alternativ trening og frittstående aktivitet. Du har det gøy, samtidig som det også kan være litt utenfor komfortsonen, men det blir garantert god trening! Så hva bør du vite når du tar din første tur på rulleski?
INNHOLD
Rulleski teknikk
Hvordan velge riktig rulleski?
Tips og råd for nybegynnere
Rulleski teknikk
Rulleski har to stilarter. Under hver stilart har vi igjen ulike teknikker. Vi skal fokusere mest på å få frem forskjellen i de to hovedstilene og i tillegg si litt om en av de mest populære stilarten i Norge.
Enkelt forklart deler man rulleskiteknikk inn i to kategorier. Skøyting og klassisk stil, herunder har vi stake-teknikk og den mer tradisjonelle diagonalgangen. De forskjellige teknikkene krever naturlig nok forskjellige typer rulleski. Disse er henholdsvis rulleski for skøyting (skøyte-ski eller skate rulleski) og klassiske rulleski. I tillegg er det rulleski til barn (rulleski junior) med kortere stamme og mindre hjul.
Klassisk rulleskiteknikk
Klassisk rulleskiteknikk er en teknikk for å bevege seg med rulleski på en måte som ligner på den tradisjonelle teknikken der du går med langrennsski. Det innebærer å bevege beina i en diagonal takt, med en fot som glir fremover mens den andre foten tråkker tilbake for å skape fremdrift. Det er viktig å holde overkroppen rett og å holde armene i en naturlig stilling for å balansere. Det er også viktig å bruke kraften i setemuskulaturen for å skape fremdrift. For å forbedre teknikken kan man øve på å gli med føttene i forskjellige vinkler og å øke hastigheten gradvis.
Staketeknikk langrenn
Her hjemme er det nok flest som benytter seg av klassisk teknikk, og av disse er staking. Staking er en form for klassisk stilart som også kan gi komplett trening for hele kroppen. Samtidig er den nyttig og passer for alle. Videre er det dessuten en teknikk der man har færre elementer å mestre.
Staking for rulleski er en metode for å bevege seg raskt og effektivt. Det innebærer å bruke kraft fra armene og overkroppen i tillegg til bena for en fremdrivende bevegelse. For å utføre staking riktig, bør man ha god balanse og koordinasjon og være komfortabel med å bevege armene og kroppen på en koordinert måte. Det er også viktig å ha riktig teknikk for å unngå skader. Øvelse gjør mester!
Rulleski for klassisk
Klassiske rulleski har mindre hjul. De benytter hjul med cirka 80 mm i diameter. Dette gjør at rulleskien føles mer stabil og enklere å kontrollere. En ekstra viktig egenskap i klassiske ski er enveislageret i bakhjulet. Denne sikrer at man har «spiker»-feste hele tiden, slik at hjulet ikke triller bakover. Stavlengden for klassiske skigåere kan beregnes til omtrent 84 prosent av høyden din.
Skøyteteknikk
Skøyte-teknikk på rulleski dreier seg om å bevege seg fremover ved å presse skiene mot underlaget med tærne og hælene, og ved å bruke bevegelser som ligner på de man bruker når man går eller løper. For å bevege seg riktig med denne stilen, er det viktig å følge noen grunnleggende prinsipper:
- Hold ryggen rett og hodet oppreist. Dette hjelper deg å balansere og holde kontroll over bevegelsene dine.
- Bruk armene for å holde balansen og for å hjelpe deg med å bevege deg fremover.
- Fokuser på å presse skøytene mot underlaget med tærne og hælene, og ikke å skyve skøytene bort fra underlaget.
- Hold føttene i en vinkel på ca. 45 grader, slik at du kan presse skøytene mot underlaget med både tærne og hælene.
- Bruk kraft fra hoftene og beina for å skape fremdrift, og ikke fra ryggen.
- Øv på å gå i ulike hastigheter og på ulike underlag for å forbedre teknikken din.
Det er viktig å øve og å være tålmodig for å forbedre teknikken din. Rulleski er en flott form for trening og kan være veldig gøy når du har lært deg grunnleggende teknikk.
Skøyteski
Rulleski skate er annerledes å bruke, noe som skyldes at det ofte brukes større hjul (100 mm) isteden for ca 80 mm i diameter. De er smalere, ca 23 mm mot 40 mm bredde på klassisk hjul. Skøyting kan ofte gi høyere hastighet, også når man er nybegynner så det er viktig å velge et oversiktlig sted med rette strekker eller slak helling. Høy hastighet krever mer av utøveren rent teknisk. Staver til rulleski skate bør være omtrent 91 prosent av din egen høyde.
Klassiske rulleski har mindre diameter og et bredere hjul med større kontaktflate. Dette gjør skiene godt egnet til klassisk stil, og er en god rulleski for nybegynnere.
Skate, eller skøyteski, har smalere hjul med større diameter. Disse er spesielt godt egnet til skøyting og høy fart.
Hvilke rulleski skal jeg velge?
Vanligvis er rulleski laget av lette og solide materialer som for eksempel aluminium, karbonfiber eller glassfiberarmert treverk. En rulleski laget av de to sistnevnte, kan oppleves noe mer vibrasjonsdempende i bruk sammenlignet med rulleski i aluminium. Til gjengjeld er rulleski av aluminium gjerne mer holdbare. De er også ofte noe rimeligere enn de to andre, men rulleski laget av glassfiberarmert treverk er de mest komfortable å bruke. FF V Pro Classic er aluminium, men med fulldempede gafler på alle sider får man respons fra skiene når man går og reduserte vibrasjoner fra underlaget.
Det finnes ingen direkte regel for hvilken type man bør velge, og der en erfaren rulleskibruker har funnet sine preferanser, bør en nybakt rulleskiløper oppsøke en forhandler og kikke litt på de forskjellige alternativene – og gjerne forsøke noen av dem – før han bestemmer seg.
Rullemotstand i hjulene
Det neste man må lære om er rullemotstand (RM) i hjulene. Hjul til rulleski leveres med forskjellig grad av rullemotstand. Lavere rullemotstand gir høyere fart, og høyere motstand vil gjøre at hjulene ruller saktere. ved å følge lenken ovenfor kan du lære alt du trenger om rulleskimotstand, men her kommer et praktisk sammendrag:
Skalaen her hjemme går vanligvis fra 1-4 og normalen ligger på RM 2. Det er hjulenes blanding som spiller inn på farten man oppnår, og for nybegynnere vil RM 2 være et godt valg, særlig da farten man oppnår er mest lik det man får på snø. Kontroll på fart og kraft for fremdrift gir bedre teknikk-trening som er et nyttig holdepunkt. Det er lurere å ha lavere fart og bra teknikk, enn motsatt når man trener. Etter hvert som man lærer seg forskjellene, kan man ha ulike hjul til ulike typer treningsøkter ettersom man ønsker mer eller mindre motstand under treningen.
Tips for nybegynnere
Videre følger noen gode tips og råd på veien. Et tricks vi veteraner bruker er å bytte om på høyre og venstre rulleski etter halve treningsøkten. Da slites hjulene jevnest og du slipper å huske hvem du brukte sist mellom hver tur. Det er allikevel ingen grunn til bekymring; Når hjulene trenger å skiftes, er det stort sett veldig enkelt: Alt du må ha er et lite spesialverktøy. Hjul kjøper du i nettbutikken, via klubben eller på sportsbutikk. Om du ønsker en enklere løsning, gjør vi gjerne hele jobben for deg, kom da innom oss i Horten eller send skiene dine til oss, så kan vi gjøre hele jobben for deg. Bestill service på ordre@ffskis.com
Husk også på at du alltid kan komme til vårt hovedlager for en personlig rulleski-test. Vi har test-ski som står klare til deg!
Lær å bytte hjul : Se video nedenfor.
Rulleski hele året
Mange tror at rulleski kun er egnet som en sommeraktivitet, men så lenge det er asfalt er det muligheter og mange bruker rulleski stort sett hele året. Til og med når det snør ute kan man faktisk bruke rulleski innendørs på en spesiell tredemølle. Utvalgte sentre i Norge har slike tilgjengelige. De gjør at man har muligheten for å trene på rulleski så og si alle tider på året, og man behøver ikke være avhengig av tilrettelagte løyper for å gjøre det. Mindre snø på vinteren de siste årene enn tidligere har økt viktigheten av rulleski for å opprettholde ski-teknikk.
Viktig for deg som er ny
- Start på flat mark!
- Finn balansen!
- Gå uten staver!
En annen måte å komme i gang med treningen umiddelbart, er å tørrtrene balanse hjemme ved å stå på ett ben på en pute. Balanse er ekstremt viktig for en god rulleski-teknikk. Så bør man lære seg å bremse så snart man klarer å stå litt på skia.
Hvordan bremse på rulleski?
Det er viktig å vite hvordan man bremser på rulleski før man tar seg en tur ut. Man bremser/ploger på akkurat samme måte som på snøen. Så tenker du kanskje; «Det går jo ikke for da vil skia gå mot hverandre å kræsje!» Men nei, det gjør de absolutt ikke. Gå så bredt ut med bena du klarer, jo bredere ut jo bedre. Nå er det bare å presse helene ut til siden og føle selv hvordan du får kontroll på farten. Dette er overraskende lett så lenge farten ikke er for høy. På den måten trenger man ikke rulleski med bremser.
Etter hvert som man øver, blir man bedre og får god mestring samtidig som helsa blir bedre.
Uansett hvilket nivå man har tenkt å legge seg på; det være seg om man er aktiv skiløper eller bare ønsker å prøve noe annet, vil rulleski kunne åpne opp for muligheter til sosialt samhold, egen trening og mange flotte opplevelser.
Se bare hva John Arne Riise har å si om rulleski for deg som nettopp har startet i denne videoen:
#rulleskiforalle
Rulleski er en veldig skånsom treningsform for hele kroppen. Du bygger også opp din bentetthet i skjelettet. Dette vil gi deg sterkere skjelett på dine eldre dager, og en sunnere kropp for et bedre liv.
FF V Pro Classic er skifølelse
FF V Pro Classic gir maksimal skifølelse med vårt unike V Spor hjul og fulldempede gafler. Dette gir en helt rå følelse å gå på. Sammen med FF V Active Classic har vi rulleski som passer ethvert behov og med V Spor hjul, vil du oppleve trygghet og kontroll som nybegynner. Våre hjul er svært egnet for staking og diagonalgang fordi V-sporet både gir stabilitet og balanse. Det er som å ha skisporet på asfalten; skiene jobber for deg! FF Rulleski er for både profesjonelle og mosjonister som ønsker å gå på ski hele året. FF er for de som er målbevisste i treningen, de som satser og de som allerede er verdens beste. Vi har rulleski for alle!
Ofte stilte spørsmål
Når bør man begynne med rulleski?
Mange begynner allerede som unge via sin lokale skiklubb. Rulleski til barn passer fra 5 år og gjerne opp til 12 år før man går videre på senior rulleski. For alle som er nysgjerrig og usikker; Begynn i dag! Vi har alltid gratis låneski hos FF.
Hvilke rulleski skal jeg velge?
Som nybegynner på rulleski er det fint å teste ut litt forskjellig. Hvilke teknikk du skal benytte, vil ha stor betydning for hvilke rulleski du må bruke. Det er ikke dumt å ta et rulleski-kurs for å komme igang. (Vi har gratis kurs hele våren/ sommeren) Skøyting eller klassisk er et godt sted å begynne.
Er det vanskelig å gå på rulleski?
Rulleski gir trening som passer så og si alle, uansett alder og ambisjon. Man lærer raskt de grunnleggende bevegelser og koordinering. På rulleski er man tilstede i øyeblikket, mange vil kanskje si at dette er den vanskeligste øvelsen.
Hva er staking i langrenn?
Staking er en skiteknikk på langrenn. Her står man på klassisk rulleski. Utøveren skyver ifra ved hjelp av stavtak og moment i kroppen som skaper fremdrift. Staking har ikke diagonal bevegelse av hverken ski, ben eller staver. Dette er en populær treningsform på rulleski og gir masse Power!
Er rulleski god trening?
Rulleski er både god og effektiv trening fra første stavtak. Man trener alle muskler, samtidig bedres balanse og koordinasjon.