Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om rulleski?

Her kan du finne svar på noen av de vanligste spørsmålene.
I tillegg til masse annet innhold i vår blogg Aktuelt fra FF. 

Takk for at du svinger innom!

Finner du ikke svar?

Kontakt oss

Les mer Kontakt oss

Er det vanskelig å gå på rulleski?

Rulleski er kjempegøy! Det du bør tenke på er hvor du skal gå. Det er smart å velge deg ett område uten for mye trafikk eller bratte bakker.Flere steder er det også rulleskibaner man kan bruke. I flere land og her sørpå er det jo nesten ikke snø. For å kunne holde skiteknikken i live er rulleski perfekt, du kan stake, skøyte og gå vanlig klassisk teknikk. Vi har kunder over hele landet så om du trenger eller ønsker å gå sammen med noen andre FF-fans, så gi beskjed. Vi sjekker med våre kontakter, vipps så har du noen som vil vise deg og kunne gå med deg. Og er du forbi Horten, blir jeg gjerne med deg.

Er rulleski bra trening?

Min personlige erfaring er at rulleski er ekstrem god trening. For min del er spesielt balansen noe jeg merker godt. Jeg kan lett knyte skoa ved å stå på ett bein, eller gjøre morsomme ting på line. Dette takker jeg rulleski treningen for. Når det kommer til resten av kroppen og muskler er rulleski en magisk måte å trene hele kroppen på. Akkurat slik det er på snø. Du styrker armer, mage, rygg og bein samtidig som du trener kondisjon. Rulleski er trening for mennesker i alle aldre og på alle ferdighetsnivå.

Hvilke rulleski skal jeg velge?

Personlig synes jeg skate er mest gøy, det føles som det går raskere og jeg klarer å finne flyten min lettere. Våre klassisk ski er nærmest magiske, de går så rett, men samtidig svinger dem så bra at det blir en lek. For å få god variasjon i treningen min velge jeg å variere mellom skate og klassisk gange.

Kan man bruke vanlig skisko på rulleski?

JA! Det kan du, men det er sånn at glidelåsen kan gå i stykker på skoa. Men som en god start passer det fint med å benytte vanlige skisko. Siden man går på rulleski på sommeren vil vanlige skisko føles veldig varme ut. Vi anbefaler på det sterkeste å kjøpe egne rulleskisko, det er mye diggere å bruke. Jeg bruker en kombi sko med litt stiving i ankel, da blir det lettere å gå, På skate skal den være knall stiv, så ingen rotasjon i ankel. Her har jeg carbon kappe, men det finnes mange typer og mange prisklasser. Tror sommersko starter fra 1500 og oppover. Eliten sine sko koster nærmere 10.000,-! Utover sko så trenger du hansker, hjelm og staver

Kan man bremse på rulleski?

Ja! og det er veldig lett! Man bruker samme teknikk som på snø at man ploger og presser ut med hælen. Nå tenker kanskje du, vil ikke hjula kræsje foran meg da? Men nei, det gjør dem ikke, de prøver heller ikke å gjøre det, du vil føle kontroll.

Man går så langt ut mot “spagaten” man klarer. Man kan også bremse ved å legge vekten på en ski og føre den andre skia bakover sideveis, men det er mere for proffene. Jeg har ikke turt å prøve. For å øve litt på at man må ut i grøften så har jeg selv kjørt mot en kant eller enden av en vei mot gress selvfølgelig for så å begynne å løpe på rulleski. Det er sånn man forhindrer et eventuelt fall dersom uhell skulle komme.

Å bremse på rulleski er det første du skal lære og øve på å mestre. Vi kommer faktisk ut med en Bremse Løsning innen kort tid. Vi er veldig stolte av denne løsningen og den passer på alle konkurrentenes rulleski. Vi sier: Skal du ha brems på skia, ja da må du kjøpe 2 bakhjul med V-spor og bremseskjermer

Kan man gå på rulleski i regn?

Jeg går på rulleski i alt slags vær, da er det viktig at du har skjermer som ikke er knekker for når det regner kan de blir kaldt oppover leggene. Men husk farten etter forholdene, det kan være glatt, særlig det ligger litt løv, blader og kvister. For kommer disse i mellom deg og asfalten vil du føle at rulleski glipper litt. Men man klarer som regel å rette seg fin inn igjen. bare ikke få panikk.

Hvor lange staver skal man ha til rulleski?

I konkurranser i klassisk teknikk, så må skistaver være maksimalt 83 % av utøvers høyde. I fri teknikk må stavlengden være maksimalt 100 % av utøvers høyde. Utøvers høyde er målt med skisko på et flatt underlag til toppen av hodet uten lue.

Les mer om stavlengder på Skiforbundet sine sider her.

Hvor lange staver skal man ha til rulleski?

Stavene er helt avgjørende for å få en bra økt og flyt i rulleskiøkten. se forskjellige skjema oversikter for å finne din rette lengde. Man må ha egne staver for skate og egne staver for klassisk.

Klassisk: Maks opp til midt på skulderen. Skøyting: Maks opp til haken. Små Barn: Under armhulen. Husk: Det er bedre at barnet vokser ut av stavene istedenfor å måtte vokse inn i de.

Kan man skøyte med klassiske rulleski?

I utgangspunktet Nei, men! Det er et stort men for FF V Pro Classic er helt fantastisk å skøyte med. Dette må bare prøves. Grunnen til at man får en god følelse på vårt Flaggskip FF V Pro er at jeg har laget hjula som to skøytehjul med de avrundede kantene som gjør det enkelt å skøyte.

Bremse på rulleski – Slik gjør du det

  1. Som å ploge på snøen, press skia og helene ut til siden, godt ut med bena.
  2. Husk god avstand mellom forhjulene.
  3. Vipp skiene innover, mest mulig gummi inn mot asfalten. Press hælene og bakhjulene mot ned mot midten, så mye ut som du klarer.

Når kom rulleski?

Det begynte nesten samtidig omkring 1930 i tre land – Norge, Tyskland og Østerrike – ingeniører og skitrenere lagde rulleski etter inspirasjon av rulleskøyter og barnevogner. Det skjedde i mangel på snø om vinteren og også som forhånd trening til sesongen.

Er Rottefella NNN?

Rottefella kaller sitt system NNN, som står for New Nordic Norm. Dette systemet finnes henholdsvis ved støvel sålen og bindingene. Rottefella lager selv bindinger, men lager ikke hele støvler selv, bare yttersåler som skiprodusenter bruker på sine støvler.

Hvilke sko passer til Rottefella?

Følgende merker passer til Rottefella: Alpina, Fischer, Madshus, Rossignol. Rottefella har også NIS-bindinger. Dette har ingenting å gjøre med hvilke støvler og bindinger som passer sammen, det dreier seg om hvorvidt NIS-bindingen kan festes på en eventuell NIS-plate på skiene eller ikke.

Hva er Rottefella binding?

Rottefella er en skibinding oppfunnet av Bror With i 1927, en tå binding for langrennsski. Bindings prinsippet er senere blitt utviklet og tilpasset nye skityper, og Rottefella AS er nå en av verdens ledende produsenter av skibindinger for nordiske skigrener.

Når bør man bytte hjul på rulleski?

Rulleskihjul er en forbruksvare, det er grunnen til at vi selger rulleskihjul rimeligere enn våre konkurrenter gjør. Vi kan ikke fortsette å la utøvere og mosjonister gå på dårlige hjul, det ødelegger skigleden og hele ski følelsen, man blir ikke bedre på skia av dårlige hjul. Slitte hjul er også farlig i forhold til at gummi kan løsne osv. Rulleski brukes i høy hastighet med svært lite beskyttelse, derfor bør alle rulleski gås over før bruk. Vi anbefaler at du bytter hjullager hvert år dersom dine hjul holder lengre enn en sesong. Vi selger topp lagene til SKF for halve prisen av våre konkurrenter.

Landslaget og eliteløpere bytter hjul flere ganger pr år, jeg har hørt at landslaget bytter hver 50 dager. Men vet ikke om det stemmer, men vil være ganske naturlig siden de bruker skia i flere timer hver dag. Vi anbefaler at du sender oss en e-post eller sms om du er usikker, send helst med bilde. bruk 953 00 554, det er direkte til meg Henrik. Så tar vi en hyggelig rulleski prat

Hvorfor rulleski?

Mitt utgangspunkt til rulleski var først og fremst den fine følelsen man får når man finner flyten på snø ski. Når man går på rulleski handler alt om teknikk, teknikk og teknikk. For meg fikk det en litt brå slutt da jeg plutselig fikk skikkelig vondt i kneet. Min grunn til vondt i kneet er at jeg er ganske så tung. Men mange av våre kunder sliter med kneet grunnet for mye belastning fra løping osv.

Rulleski slik jeg føler det trener hele kroppens muskler og kjernemuskulatur og balanse som igjen betyr at man tar vare på seg selv. Jeg har også hørt at Bone Density som betyr ben tettheten til skjelettet styrkes av harde slag mot asfalten. Bentetthet er bra for å forhindre mye plager når man blir eldre. Slik jeg opplever rulleski så gir det akkurat passe belastning til at jeg ikke får skader. Man kan selvfølgelig tryne noen jeg selv har gjort ett par ganger, men det har vært mest min egen skyld. Litt for stor fart eller litt for stor tro på egne ferdigheter.

Man må bruke sunn fornuft og ta tiden til hjelp som nybegynner. Det er nesten kun når jeg går på rulleski at jeg er 100 % tilstede her og nå eller når barna mine kommer for å fortelle meg noe viktig. Ellers flyter tanker rundt på ditt og datt.

Hvor lange staver til staking?

I konkurranser i klassisk teknikk, så må skistaver være maksimalt 83 % av utøvers høyde. I fri teknikk må stavlengden være maksimalt 100 % av utøvers høyde. Utøvers høyde er målt med skisko på et flatt underlag til toppen av hodet uten lue

Hvordan kappe Langrennstaver?

Stavrøret smalner av mot trinsene, kapper du her får du ikke på trinsene igjen… Som nevnt, fjern håndtakene. Dette gjør du ved å holde dem under rennende varmt vann en stund, når smelte limet inni blir varmt nok er det bare å vri/trekke dem av.

Hvordan lære seg å stå på rulleski?

Det aller beste er å øve mye på balanse, kjøp et balansebrett på sportsbutikken eller stå med ett bein på litt store puter og balanser deg. Bytt fra høyre til venstre ben, prøv å lukke øynene, prøv å beholde balansen. Viktig med balanse er å øve ofte. Balanse er viktig for deg gjennom hele livet.

Hvilke muskler trenes ved rulleski?

Jeg anbefaler at man både går klassisk, skøyting og staking. Det vil gi flest muskler variert trening. Når man begynner på de 3 øvelsene merker man godt neste dag hvilke muskler man trener for å si det mildt. Kjør på og kose deg på rulleski.

Hvordan bli god til å stake?

Dette må du gjøre for å bli en bedre staker:

  1. Alt man gjør mye å øver på blir man bedre på litt etter litt.
  2. Se noen youtube videoer eller ring han borti gata som elsker å stake
  3. Få med deg hele kroppen i bevegelsen
  4. Ikke vær redd for å spørre andre som er ute å gå om tips å råd/korreksjoner, det er utrolig hvor hjelpsomme mennesker er.
  5. Ha rulleski uten enveislager / stopp lageret på bakhjulene, da blir du tvunget til å stake hele veien uansett terreng
  6. Tenk teknikk teknikk teknikk

Hvordan bli raskere på ski?

Meld deg på et kurs, ta privattimer, det er mange som tilbyr kurs og som vil hjelpe deg i å bli bedre. Terp teknikk teknikk teknikk. Gå så mye på rulleski som mulig, få opp balansen. Når du kommer til motbakker prøv å gi alt du har opp bakken, få opp pulsen og oksygenopptaket.

Hvordan unngå Klakking på ski?

Slik jeg opplever klakking er når bindingen står litt for langt fremme på skia i skate. Da får man det vi kaller et dropp bak, hvor bakhjulet treffer asfalten raskere enn normalt og hvor fleksen i bindingen ikke klare å holde igjen skia.

Andre stilte spørsmål

Både FF Pro Skate og FF V Pro Classic kommer med demping i gaffelen! Dempingen imiterer svikten i en ski samtidig som den begrenser vibrasjon fra asfalten. Et annet unikt element er V spors hjulet, dette gir mye bedre balanse og stabilitet på de klassiske rulleskiene. Vi er sikre på at dette er fremtidens rulleski, og er overbevist om at du vil føle det samme!

Rullemotstand på rulleski bestemmes av gummiblandingen i hjulet. 2er hjul er den vanligste rullemotstanden og skal simulere et godt føre på vinteren! 3er hjul blir mye brukt hos satsende skiløpere som trenger litt motstand, men også av mosjonister som ønsker lavere fart! 1er hjul passer de som ønsker å trene med høy fart! Våre rullemotstander er etter beste evne synkronisert til konkurrentens skalaer!

FF leverer rulleski i alle prisklasser! Selv om toppmodellen vår heter Pro betyr det ikke at du trenger å være proff! Pro serien oppfattes ofte som enklere for nybegynnere da dempingen fjerner vibrasjoner. V spors hjulet gjør klassiskskiene mye mer stabile, noe som på det varmeste anbefales for nybegynnere!

Det å bremse på rulleski krever trening og teknikk! FF sine rulleski er ikke noe vanskeligere å bremse med enn tradisjonelle rulleski, og med god teknikk kan du kjøre ned de bratteste bakkene på rulleski. Bremsing er kjent for å slite på hjulene da det normalt sett genereres en del varme i gummien. I pro serien til FF har hjulene felg noe som ventilerer hjulet og slitestyrken på hjulet er merkbart bedre!