Hva er forskjellen mellom SNS og NNN??

Rulleski for nybegynnere i flere stilarter. Både fri- teknikk og klassisk.

Vet du forskjellen mellom NNN bootgrip og SNS på bindinger?

Kanskje du vet forskjellen mellom NNN (New Nordic Norm) og SNS (Salomon Nordic Systems), men da er du en av få! Her er det behov for litt oppklaring, og det får du i denne artikkelen. Dette er ikke en produkt-test av utstyr; du vil få en oppdatering på hva som gjelder for skisko og bindinger på langrenn, ski og rulleski.

Når du går på rulleski, bør du være litt ekstra oppmerksom på utstyret ditt, både før og etter trening. Skienes ytelse bestemmes i stor grad av noen få parametere som er spesielt viktige, for eksempel skistøvlene, bindingsposisjonen og skienes vekt. 

 

Det er en jungel av produkter

Ørjan Vonstad sin custum made laser markerte rulleski

Det er en jungel av produkter, og mange modeller å velge mellom. De mest brukte merkene i dag er Fischer skistøvler og Alpina; de med den karakteristiske røde fargen. Begge disse har høyt krav til ytelse for utendørs aktiviteter.

Rulleski er kategorisert under Vintersport!

Rulleski er en gren innenfor tradisjonelle nordiske vintersporter, og kategoriseres som en form for langrenn. Imidlertid har det internasjonale skiforbundet inkludert rulleski i sitt program, og det finnes for eksempel  FIS rulleski-verdenscup der skiløpere fra hele verden konkurrerer i ulike kategorier, som klassisk og fri-teknikk, også kjent som skøyting.

Se våre rulleski her

Skistøvler for rulleski

Det finnes to systemer for feste av skistøvler på ski og rulleski. Det vanligste er NNN. Det andre er SNS-bindingen. I tillegg er det forskjellige modeller av støvler for hver kategori; viktigst av alt er det høyere skaft og sterkere støtte for ankelen på skøyte-støvlene.

SNS-bindingen, utviklet av Salomon, er et annet skibindingssystem som brukes i langrenn og rulleski.

I SNS-systemet har støvelen en kompatibel SNS-såle som har en enkelt metallstang ved tåen samt en litt lenger bak. De to stengene gjør at støvelen festes sikkert til skien.

La oss slå hull på myten!

Det kan oppstå forvirring rundt de ulike systemene og leverandørene av bindinger. Selv om SNS er utviklet av Salomon, produserer de ikke lenger nye bindinger, så la oss avlive myten!

Alle Salomon-bindingene på FF-skiene har det normale NNN-grepet, det samme som Rottefella. Derfor kan du bruke vinterstøvlene dine til rulleski. Det er faktisk det mest vanlige å gjøre:)

Alle Salomon-bindinger på FF-skiene har det normale NNN-grepet på samme måte som Rottefella.

NNN (Ny Nordisk Norm)

NNN-systemet er et populært skibindingssystem utviklet for langrenn og rulleski. Det brukes ofte i klassiske ski- og rulleski-disipliner.

NNN-systemet består av to komponenter: støvelen og bindingen. I NNN-systemet har støvelen en tilsvarende NNN-såle med en metallstang i tåen og to spor i hælen. Bindingen har en tilsvarende mekanisme som gjør at støvelen festes sikkert til skien.

Forskjellen mellom NNN og SNS

Mens NNN-systemet har en sålevariant med bootgrip som er utformet for å gi feste og grep når du går, har ikke SNS-systemet en tilsvarende bootgrip-funksjon. Noen SNS-støvler kan imidlertid ha gummierte eller gripende materialer i bestemte områder av sålen for å forbedre kontakten med skien når du går.

For rulleski er det et strammere grep med SNS, men siden det ikke lenger skal produseres (fra og med 2023), vil det være NNN-systemet som er normen.

Det er viktig å merke seg at bindingssystemene NNN og SNS ikke er omskiftelige. NNN-støvler er ikke kompatible med SNS-bindinger og omvendt, ettersom bindingsmekanismene og såle-designene er forskjellige i de to systemene.

Begrepet “bootgrip” i forbindelse med NNN-bindinger refererer til den spesifikke typen såle på NNN-kompatible støvler. NNN-støvlene har en bootgrip-såle som er utformet for å gi feste og grep når du går i flatt eller kupert terreng utenfor skisporene. Bootgrip-sålen har ofte et gummiert materiale i tå- og hælområdet.

Et populært valg for langrennsløpere

Alt i alt er NNN-systemet med bootgrip et populært valg for langrennsløpere da det gir en pålitelig forbindelse mellom støvelen og skien, samtidig som det gir ekstra feste og stabilitet når du går på varierende underlag. Man trenger ikke å unngå Salomon med NNN-støvler. FF anbefaler, og bruker på alle sine Pro- modeller, Salomon Pro eller Salomon Pro Race. Pro Race kommer også med egen juniorbinding.

Salomon prolink binding til klassisk rulleski

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Vår logo i full bredde og det Norske domene ffskis.no
Vår logo i full bredde og det Norske domene ffskis.no

Nyhetsbrev

Til alle som elsker rulleski. Vi fyller våre nyhetsbrev med nyttig info, gode tilbud og smarte tips og råd.

Vi spammer ikke! Les vår [link]personvernerklæring[/link] for mer info.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *